Kopparmärra




Kopparmärra på Kungsportsplatsen är en mötesplats för många, man säger "Vi syns vid Kopparmärra", utan att tänka på vad statyn egentligen står för. Enligt Wikipedia föreställar Kopparmärra Karl IX sittande på sin häst, statyn är skapad av John Börjeson. Statyn invigdes den 7 september 1904 av Oskar II, efter att landshövding Gustaf Lagerbring hållit sitt anförande.

Egentligen är det ju en ganska ful staty, och under sommaren hade Göteborgs stad (eller vem det nu vad) lyckats göra den ännu fulare genom att spela upp ett ljud av en klapprande häst bredvid statyn...

Ful eller inte, en häst i koppar med en av Sveriges kändaste konungar, är och förblir en väldigt Göteborgsk företelse, och kommer nog för överskådlig framtid att vara en naturlig mötesplats. Och hur man än vänder och vrider på det är det ändå en bra mycket snyggare mötesplats än "svampen" som Stockholmarna möts vid på Stureplan.

Runt Kopparmärra och Kungsportsplatsen hittar man det som jag kallar för Göteborgs centrum, med restauranger, caféer och bra shopping. Det finns många affärer i Kompassen, passagen, längs kungsgatan och alla dess tvär och parallellgator.

Så nästa gång du är i Göteborg, stäm träff vid Kopparmärra, då smälter du in på ett bra sätt. :-)

1 comment:

☀️http://gronasolglantan.blogspot.se/ said...

Ja och så en sak till, en märr är det inte en tjej häst...? kopparmärra är när man kikar defenitivt en hingst!! Tack för en bra sida...
//Ylva